Naveta spatiala rusa fara echipaj uman, scapata de sub control acum o saptamana de catre operatorii rusi de zbor, s-a dezintegrat complet in atmosfera deasupra Oceanului Pacific, in timpul caderii sale pe Pamant, anunta vineri agentia spatiala rusa, citata de AFP.

"Naveta Progress M-27M a incetat sa mai existe la ora 05:04, ora Moscovei (02:04 GMT), la 8 mai, 2015. Intrarea sa in atmosfera a fost realizata (...) deasupra partii centrale a Oceanului Pacific ", a anuntat Roscosmos, intr-un comunicat.

Naveta cargo a fost lansata cu succes in dimineata de 28 aprilie de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Dar, imediat dupa separarea vehicului spatial de racheta, au aparut o serie de probleme. Nu s-a primit nicio confirmare a deschiderii antenei de navigatie si nici a presurizarii sistemului de propulsie, dupa cum a spus Rob Navias, de la Centrul de control al misiunilor NASA.

Progress M-27M transporta material stiintific si produse de prima necesitate, precum hrana si apa catre Statia Spatiala Internationala. Pierderea sa nu va crea probleme pentru cei sase membri ai echipajului ISS, care dispun de rezerve pentru mai multe luni.

Urmatoarea nava care va ajunge la ISS este Dragon a societatii americane SpaceX, care va fi lansata din Cap Canaveral in 19 iunie. Aceasta transporta circa 2,2 tone de material stiintific si provizii.

Agentia spatiala rusa a anuntat ca pregateste lansarea unui nou zbor de alimentare pentru ISS si ca o noua naveta Progress ar urma sa fie trimisa in spatiu in al treilea trimestru al acestui an.