Candidata Partidului National Scotian (SNP), Mhairi Black, in varsta de 20 de ani, a fost aleasa deputat al Parlamentului britanic, invingandu-l pe Douglas Alexander, una dintre personalitatile centrale ale Partidului Laburist. Aceasta studenta la Stiinte Politice in Glasgow a castigat. in acelasi timp, titulatura de cel mai tanar ales al Parlamentului britanic din 1667, scrie AFP.

Mhairi Black, cel mai tanar deputat din Parlamentul britanicFoto: SNP

Fara bagaj politic sau aproape, el a profitat de valul SNP care a cuprins Scotia, pana acum un bastion solid laburistilor.

Alegatorii din Paisley si Renfrewshire, aproape de Glasgow, au preferat-o in fata celui care a detinut functia de ministru al Afacerilor Externe in cabinetul laburistilor umbra cabinetului, dar care, potrivit lui Black, a facut greseala sa se pretinde a fi "un politician carierist", aflat mai des de la Londra decat in Scotia.

Mhairi Black a obtinut 23.548 de voturi fata de 17.864 castigate de Douglas Alexander, care si-a recunoscut infrangerea si a salutat 'formidabila campanie' dusa de tanara concurenta.

"Aceasta alegere lasa sa se auda la Westminster, mai mult ca niciodata, vocea acestei circumscriptii si a intregii Scotii", a declarat Black de la o tribuna in Paisley, la putin timp dupa anuntul victoriei sale.

"Promit sa imi folosesc vocea nu doar pentru a ameliora soarta Scotiei, ci si pentru a duce o politica progresista de care sa profite toti britanicii", a spus ea, in uralele sustinatorilor sai.