Procurorii anunta demararea investigatiilor in cazul acuzelor aduse la adresa soldatilor francezi de a fi violat copii si ar fi cerut intretinerea de relatii sexuale in schimbul mancarii, in operatiunile de mentinere a pacii din Republica Centrafricana, scrie The Guardian.

Decizia a urmat unei anchete The Guardian de acum o saptamana, in care un oficial de top al Natiunilor Unite a fost suspendat pentru scurgerea unor informatii catre guvernul francez, informatii ce descriau abuzurile.

Biroul procurorului din Paris a declarat joi ca a decis lansarea anchetei dupa ce a primit un raspuns la cererea de informatii din partea ONU cu privire la acuzatiile de abuzuri sexuale ale soldatiilor francezi in cadrul operatiunilor de pastrare a pacii din Sangaris.

Investigatia urmareste "acuzatiile de viol al minorilor sub 15 ani care ar fi abuzat de autoritate si de complicitate la crime."

Franta a fost supusa unor critici si presiuni din ce in ce mai mari cu privire la incapacitatea de a actiona rapid spre identificarea si pedepsirea soldatiilor suspectati, in conditiile in care ar fi avut la dispozitie informatiile scurse din raportul ONU in care se detaliaza aceste acuzatii de abuz sexual.

ONU a fost criticata pentru actiunile impotriva lui Andres Kompass, oficialul care a scos la lumina raportul catre guvernul Frantei - sursele sustin ca acest lucru s-a intamplat tocmai pentru ca stia ca ONU nu ar fi luat masuri.

Kompass, director al operatiunilor de teren, a fost suspendat luna trecuta si urmeaza sa fie audiat disciplinar pentru incalcarea protocoalelor ONU.