Omul de afaceri Ilan Shor, personajul central din Raportul Kroll privind "Furtului Secolului" din Republica Moldova, a fost plasat in arest la domiciliu. Acesta are statut de banuit in dosarele deschise pe marginea furtului de la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, informeazaUnimedia.

Omul de afaceri Ilan ShorFoto: ilanshor.com

Anuntul a fost facut de catre seful Directiei urmarire penala din cadrul Centrului National Anticoruptie, Bogdan Zumbreanu. "Domnul Shor a fost plasat in arest pentru 30 de zile. Asta prevede anumite restrictii. Este restrictionat in comunicarea cu anumite personae, dar si nu va avea dreptul sa paraseasca teritoriul domiciliului. Orice incalcare a acestui regim presupune ca noi vom interveni", a declarat Zumbreanu, potrivit sursei citate.

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a facut public luni seara raportul societatii americane de audit Krollprivind dosarul care peste Prut a fost numit "Furtul Secolului", fiind acuzata pana acum disparitia din Republica Moldova a un miliard de dolari. In documentul citat este mentionat transferul catre firme offshore, prin intermediul unor SRL-uri necunoscute, a 750 mil. dolari, iar principalul nume in jurul caruia se invart tranzactiile este al omului de afaceri Ilan Shor.

Ilan Shor este un tanar om de afaceri(28 de ani), nascut in Israel, dar stabilit in Republica Moldova, ce a devenit un nume sonor peste Prut, dupa ce a preluat controlul unor banci locale, a ajuns printre cei care conduc Aeroportul Chisinau si detine posturi de televiziune si un club de fotbal.

Duminica aceasta a avut loc un protest de amploare la Chisinau, zeci de mii de oameni cerand clarificarea "Furtului Secolului.

In Raportul apar mai multe nume notorii din Moldova precum Petru Lucinschi, fost presedinte al Moldovei, Viorel Melnic, membru PSRM si fostul sef al Departamentului Vamal, Marina Tauber, presedinta Federatiei de Tenis din Moldova, Reghina Apostolova, fost candidat la Consiliul municipal Chisinau din partea PCRM, jurnalistul Vladimir Novosadiuc, Aurel Marinescu, seful pazei omului de afaceri Gabriel Stati si actionari de la Unibank, arata Unimedia.