O analiza a apei prelevate din trei locuinte din orasul american Bradford, Pennsylvania, a relevat urme ale unui compus chimic frecvent utilizat in procedura de foraj prin fracturare hidraulica, arata un studiu publicat saptamana aceasta si citat de The New York Times.

Studiul abordeaza o tema care starneste controverse de mult timp, privind potentialele riscuri pentru apa potabila in urma tehnicilor de foraj subteran prin fracturare hidraulica, iar autorii sugereaza ca, printr-o inlantuire de evenimente, urme de substante chimice folosite in procedura de foraj ar fi ajuns, intr-un final, in reteaua de aprovizionare cu apa potabila.

"Acesta este primul caz complet documentat care arata faptul ca unii compusi organici atribuiti gazelor de sist au fost gasiti in apa localnicilor", a declarat Susan Brantley, unul dintre autorii studiului, geolog la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica presupune folosirea unor cantităţi mari de apă (cu aditivi chimici) ce sunt injectate în rocă, care, o dată fisurată, eliberează molecule de hidrocarburi. Fracturarea hidraulică este procesul de formare şi dezvoltare a fracturilor în stratele de roci, permiţând degajarea şi circulaţia petrolului şi gazelor spre sonde. Fracturarea are ca scop creşterea ratei de producţie şi a cantităţii de gaze ce sunt recuperate dintr-un volum dat de argile bituminoase.

Numerosi experti au avertizat ca extractia gazelor de sist duce la riscuri de mediu mai mari decat exploatarea gazelor conventionale.