Cel putin doua companii americane au primit marti aprobari pentru operarea de servicii de feribot intre Statele Unite si Cuba, marcand astfel reintroducerea curselor scoase la inceputul anilor 1960, relateaza Reuters.

Una dintre licente a fost acordata companiei din Miami Baja Ferries USA, parte a unui grup de transporturi cu operatiuni de marfuri si pasageri, inclusiv catre coasta vestica a Mexicului.

O alta licenta a fost acordata companiei America Cruise Ferries, cu sediul comercial in Puerto Rico, potrivit unui avocat care s-a ocupat de depunerea dosarului pentru obtinerea licentei.

Serviciile de feribot intre SUA si Cuba au fost taiate la inceputul anilor 1960, dupa revolutia din Cuba care l-a adus la putere pe Fidel Castro.

In decembrie, SUA si Cuba au anuntat planuri pentru reinnoirea relatiilor diplomatice dupa 54 de ani si au tinut de atunci discutii la nivel inalt in aceasta directie.

"Daca totul se desfasoara bine am putea incepe in septembrie", a declarat Joseph Hinson, vice-presedinte al Baja Ferries USA.

El a precizat ca firma sa mai are nevoie de aprobare din partea Cubei, dar si din partea oficialitatilor din portul Florida.

Trezoreria SUA, care se ocupa de sanctiunile economice si comerciale, a confirmat ca au fost acordate licente pentru serviciile de feribot, insa a refuzat sa spuna cate anume si caror companii.

Serviciile de feribot ar urma sa transporte calatori catre Cuba, inclusiv americano-cubanezi care vor sa isi viziteze rudele sau americani care calatoresc in interes educational sau cultural. Vor fi permise de asemenea activitatile comerciale si din sectorul de afaceri privat.

Potrivit embargoului comercial impus de SUA, americanii nu au voie sa viziteze Cuba in scopuri turistice.

Baja Ferries intentioneaza sa ofere servicii timp de 3 sau 4 zile pe saptamana, folosind vase capabile sa duca la bord in jur de 1000 de pasageri si marfuri, cu cabine de dormit si servicii de catering pentru curse nocturne.

America Cruise Ferries intentioneaza sa opereze curse de 3 ori pe saptamana intre Miami si Havana, transportand in jur de 1000 de pasageri, precum si vehicule si marfuri, a declarat James Whisenand, avocatul companiei.

"Ar vrea sa inceapa operatiunile imediat, insa asta depinde de negocierile finale cu guvernul cubanez", a precizat avocatul.

Potrivit publicatiei Sun Sentinel, alte 3 companii au fost licentiate, inclusiv Havana Ferry Partners din Fort Lauderdale, care intentioneaza sa opereze un serviciu din Key West pana la Havana.