Retelele de crima organizata, folosindu-se de actiunile de salvare umanitare, au acces la comunitatile rurale sarace intr-o tara in care se estimeaza ca 15.000 de fete cad victime traficului de persoane anual, anunta The Guardian.

Zeci de mii de tinere femei din regiunile devastate de cutremurul din Nepal sunt luate in vizor de catre traficantii ce aprovizioneaza o intreaga retea de bordeluri, intinsa in tot sudul Asiei, anunta oficialii ONU din Kathmandu.

Cutremurul de 7.8 magnitudine, ce a omorat mai mult de 7000 de oameni, a devastat comunitatile rurale sarace, lasand sute de mii de oameni fara locuinta. Tinerele femei din aceste comunitati sunt de mult timp urmarite de traficanti, rapite si fortate sa se prostitueze.

ONU si ONG-urile locale estimeaza ca intre 12.000 si 15.000 de fete sunt traficate anual din Nepal. Unele dintre acestea sunt duse in Coreea de Sud, altele ajungand chiar in Africa de Sud. Insa majoritatea victimelor ajung in bordelurile indiene, unde zeci de mii de astfel de tinere lucreaza in conditii greu de imaginat.

"In aceste vremuri traficantii intra in contact cu victimele lor, sub pretextul actiunilor de ajutorare umanitara. Punem la dispozitie asistenta pentru a-i face pe oameni sa constientizeze acest pericol si faptul ca cineva ar putea incerca sa ii manipuleze", a spus Sunita Danuwar, presedintele Shakti Samuha, un ONG din Kathmandu. "Primim plangeri despre indivizi ce se dau drept voluntari umanitari, insa care urmaresc tinere."

Oficialii seniori ai ONU din capitala Nepalului sunt de asemenea alarmati de situatie. "Nu exista altceva mai bun decat o urgenta pentru noi oportunitati de a ... trafica si mai multe femei. Este o posibilitate mare ca tot ce s-ar putea intampla mai rau in Nepal sa se agraveze si mai tare", a spus unul dintre acestia.

Sita, in varsta de 20 de ani, a declarat pentru The Guardian cum a fost luata cu forta din satul ei din Sindhupalchok, zona deluroasa din nordul Kathmandu-ului, si dusa in orasul Siliguri situat pe granita cu India, unde a fost vanduta unui patron de bordel, batuta in mod repetat, vioalta sistematic de sute de barbati si infectata cu virusul HIV. "Nu mai am cosmaruri cu perioada petrecuta acolo. Le-am sters cu totul din memorie", a mai spus aceasta.

Cutremurul de luna trecuta a omorat mai mult de 3000 de oameni in Sindhupalchok si a lasat alte sute de mii fara locuinte.

Sita, care a fost salvata anul trecut, a fost luata de unchiul sau pentru "un post de munca" in India. Parintii ei, agricultori, traind la nivelul de subzistenta si fara scoala, au crezut in asigurarile acestuia ca fata va avea un job bun si ca va trimite bani acasa.

In bordelul din Siliguri, Sita era fortata in schimb sa intretina relatii sexuale neprotejate cu pana la 20 - 30 de barbati zilnic, sapte zile pe saptamana, timp de un an. Cand bordelul a fost tincta unui raid al politiei, fata a spus oficialilor ca tot ce dorea era sa se intoarca acasa, urmand sa fie predata unui ONG.

Nepalul, una dintre cele mai sarace tari din Asia, este punctul central de aprovizionare a retelelor bine organizate, care se ocupa de la traficul cu blana de tigru, pana la cel cu narcotice si oameni.