Liderul istoric al extremei drepte franceze, Jean-Marie Le Pen, sustine ca se opune, "pentru moment", unei ascensiuni la presedintia Frantei a fiicei sale Marine, care l-a suspendat recent din Frontul National (FN) pe care politicianul l-a fondat si pe care fiica sa il prezideaza in prezent. In opinia lui Jean-Marie Le Pen, o astfel de ascensiune ar fi "scandaloasa".

"Daca astfel de principii morale ar urma sa prezideze statul francez, acest lucru ar fi scandalos", dupa "tradarea" care a avut loc la adresa lui, a declarat eurodeputatul, intr-un interviu difuzat marti de postul de radio Europe 1, scrie Agerpres.

Ar dori el victoria fiicei sale la presedintia Frantei? "Pentru moment, nu", a raspuns Jean-Marie Le Pen.

Eurodeputatul francez, in varsta de 86 de ani, o considera pe fiica sa o varianta "chiar mai rea" decat partidele de guvernamant, Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP) si Partidul Socialist (stanga), "pentru ca un adversar ataca frontal, in timp ce aici este vorba de un atac pe la spate".

Cofondator al FN in 1972, Jean-Marie Le Pen l-a condus pana in 2011, data la care fiica sa mai mica Marine a preluat conducerea partidului.

De atunci, Marine Le Pen s-a angajat intr-o operatiune de "dediabolizare" a partidului, prin tinerea la distanta a miscarilor neonaziste si antirepublicane, in vederea cuceririi puterii. Aceasta linie i-a permis sa inregistreze succese electorale, astfel ca Marine Le Pen a decis sa o continue, in speranta ca va avea sanse in alegerile prezidentiale din 2017.

Defavorabil acestei strategii, Jean-Marie Le Pen a provocat o ruptura cu fiica sa in urma cu o luna, dupa ce si-a reluat afirmatiile despre camerele de gazare, pe care le-a numit "detalii" ale istoriei, afirmatii care i-au adus deja condamnari in justitie, si multiplicandu-si provocarile.

Luni, cel mai inalt for al FN, biroul executiv, s-a reunit pentru a-l judeca. Cu sapte voturi contra unuia, biroul executiv al FN a decis sa-l suspende pe patriarhul formatiunii si sa convoace in urmatoarele trei luni o "adunare generala extraordinara" pentru a modifica statutul partidului si pentru a suprima "presedintia de onoare" pe care o detine Jean-Marie Le Pen.

Intr-un interviu difuzat de postul de radio RMC, Jean-Marie Le Pen a lansat critici vehemente impotriva acestui birou executiv, vazand in acesta "o adunatura de sinecuristi, de lingai, un pluton de executie, format din sapte mercenari".