Cateva sute de membri ai minoritatii religioase irakiene yazidi luati ostatici au fost ucisi de membri ai gruparii teroriste Statul Islamic la vest de Mosul, au anuntat sambata oficiali yazidi si irakieni, relateaza Mediafax, cirtand BBC. In total, 300 de ostatici au fost ucisi vineri in districtul Tal Afar, vecin cu orasul Mosul, a anuntat Partidul yazidi al Progresului, inr-un comunicat. Vicepresedintele irakian Osama al-Nujaifi a denuntat crimele semnalate drept "oribile si barbare".

Mii de membri ai acestui grup minoritar religios au fost luati ostatici anul trecut. Este neclar cum au fost omorati sau de ce au fost ucisi acum, potrivit BBC.

Numerosi minoritari yazidi sunt tinuti ostatici la Mosul, principalul fief al gruparii SI, dupa ce islamistii au preluat controlul unor teritorii vaste in nordul si vestul Irakului si in estul Siriei in 2014.

Yazidi, a caror religie include elemente provenind de la mai multe credinte, sunt considerati necredinciosi de catre gruparea sunnita SI.

Mii de persoane din cadrul acestei minoritati s-au refugiat in regiuni din nordul Irakului aflate sub controlul kurzilor, dupa ce SI a preluat controlul asupra districtului Sinjar, cu populatie majoritar yazidi, in provincia Ninive. Sute de barbati yazidi au fost ucisi, iar unele femei yazidi sunt tinute ostatice si folosite ca scalve sexuale.

Partidul yazidi al Progresului condamna acest ultim masacru drept o "crima atroce" si indeamna fortele irakiene sa-i elibereze pe membrii grupului minoritar tinuti in continuare ostatici de catre SI, se arata in comunicat, citat de site-ul Kurdish Shafaq News.

Statul Islamic a predat unor oficiali kurzi, in ianuarie, aproximativ 200 de minoritari yazidi, in principal batrani, in apropiere de orasul Kirkuk. Multi dintre ei, tinuti ostatici la Mosul, aveau diverse dizabilitati sau erau raniti. SI nu si-a motivat gestul.

In ultimele luni, gruparea Statul Islamic a fost respinsa din unele dintre zonele pe care le-a cucerit, insa numeroase sate yazidi se afla in continuare sub controlul islamistilor.

Fortele kurde peshmerga au respins gruparea SI in nord-vestul Irakului, in decembrie, in urma unui lung asediu asupra Muntilor Sinjar, unde s-au refugiat numerosi yazidi. Guvernul irakian, sustinut de Iran, a anuntat ca a reluat controlul asupra orasului Tikrit, in luna aprilie.