Politisti nepalezi si voluntari locali au descoperit cadavrele a circa 100 de alpinisti si sateni ingropati de o avalansa declansata de cutremurul de 7,8 grade din data de 25 aprilie si sapa in zapada si gheata in cautarea a altor cateva zeci de persoane date disparute, au anuntat luni autoritatile nepaleze, citate de Reuters.

Cadavrele au fost recuperate sambata si duminica in satul Langtang, aflat la 60 de km nord de Kathmandu, pe o ruta populara printre alpinistii occidentali. Intregul sat, care include 55 de spatii de cazare pentru alpinisti, a fost distrus de avalansa, au precizat autoritatile.

"Voluntarii locali si politisti sapa cu lopeti prin stratul de zapada cu adancime de aproximativ 2 metri cautand si alte cadavre", a declarat Gautam Rimal din cadrul biroului guvernamental districtual.

Printre victime se numara cel putin 7 straini, insa doar doi au fost identificati pana acum.

Nu este clar cate persoane se aflau in Langtang in timpul avalansei, insa alti reprezentanti ai autoritatilor au precizat ca alte 120 de persoane ar putea fin ingropate sub zapada.

"Nu am reusit sa ajungem in zona mai devreme din cauza ploilor si a vremii innorate", a declarat duminica un alt reprezentant al autoritatilor districtuale.

Cutremururl din data de 25 aprilie a provocat moartea a 7.366 persoane si a ranit in jur de 14.500 de oameni, a anuntat guvernul nepalez.

Guvernul a cerut echipelor internationale sa renunte la cautarile de salvare in conditiile in care deja nu mai exista speranta ca sub daramanturi s-ar putea gasi oameni in viata.