Ucraina si Georgia nu vor fi invitate sa adere la NATO in cadrul summitului care se va desfasura la Bucuretti, a declarat un oficial al Aliantei Nord-Atlantice, citat de agentia Itar-Tass.

Potrivit declaratiei facute de oficialul NATO, este foarte probabil ca la summitul de anul viitor sa se anunte aderarea a trei state candidate oficial, respectiv Macedonia, Croatia si Albania. Acestea au fost nominalizate in cadrul summitului din toamna trecuta de la Riga.

Intre timp, alianta va sprijini ambitiile euro-atlantice ale Ucrainei si Georgiei, dar nu le va acorda statutul de tari candidate, a declarat oficialul NATO.

Un alt dipomat din cadrul Aliantei Nord-Atlantice a declarat anterior ca ultimele evenimente din Georgia, care au inclus reprimarea protestelor opozitiei si decretarea starii de urgenta, au anulat sansele Georgiei de integrare in NATO in viitorul apropiat.

Extinderea nu va fi principala problema pe agenda summitului de la Bucuresti, aceasta concentrandu-se pe situatia din Afganistan, unde alianta se confrunta cu o lipsa de personal si echipemant militar. Contingentul militar al Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate in Afganistan (ISAF), condus de NATO, numnara mai mult de 40.000 de soldati.

Summitul va lua in considerare posibilitatile de largire a contingentului din Afganistan si pregatirea armatei si politiei afgane.

Agenda include de asemenea dezbateri legate de asistenta privind limitarea productiei de opiu, care a crescut in ultimii ani. Prezentul mandat al ISAF nu implica si acest gen de activitate, precizeaza Itar-Tass.