Un fost ofiter din cadrul Serviciului rus de securitate FSB, Ilia Bohdanov - care a dezertat vara trecuta si s-a alaturat unui batalion de voluntari pentru a lupta impotriva Rusiei in estul Ucrainei - a devenit cetatean ucrainean, relateaza portalul Ukraine Today, citat de Mediafax.

Fostul ofiter FSB, care s-a alaturat Pravii Sektor (Sectorul Dreapta, o grupare paralimitara de extrema dreapta), declara in acest interviu pentru Ukraine Today ca fostul sau angajator a incercat sa se razbune pe el in trei randuri pentru ca a dezertat in Ucraina.

Tanarul afirma ca a crezut ca va fi asasinat la o luna dupa ce a venit in estul Ucrainei pentru a lupta impotriva rebelilor pro-rusi. El se declara mandru ca a devenit cetatean ucrainean.

"Este important pentru mine sa lupt impotriva regimului lui Vladimir Putin si pentru libertatea Ucrainei", declara Bohdanov in interviu.

Fostul agent FSB (fost KGB) subliniaza, de asemenea, ca "nimeni nu intelege, nici in Ucraina si nici in Occident, ca Putin este principalul inamic al poporului rus".

In opinia sa, "luptatorii rusi, care au venit in Ucraina deliberat si care lupta pentru o anumita ideologie, reprezinta cel mai periculos inamic". "Lor le-ar placea sa vada intreaga lume condusa de catre acest regim neosovietic", continua Bohdanov.

"De aceea, vreau sa fiu un cetatean al unei tari libere", spune tanarul. "Iar pentru mine (aceasta tara) este Ucraina", conchide el.

Pe de alta parte, peste 300 de cetateni ucraineni, inclusiv 60 de civili, sunt tinuti ostatici in Donbas de catre "teroristi", a declarat pentru postul Kanal 5 Iuri Tandit, negociator de la centrul pentru facilitarea eliberarii ostaticilor din cadrul Serviciului ucrainean de securitate (SBU), citat de Ukrinform in pagina electronica.

"Este vorba despre 300 de ostatici. Dar credem ca sunt peste 300 de oameni, pentru ca sunt multe persoane date disparute, pe care le cautam", a declarat oficialul. "Vorbim nu doar despre militari. Sunt si civili printre ei, aproximativ 60", a adaugat el.

De asemenea, cetateni ucraineni sunt tinuti ostatici nu doar in regiunile Donetsk si Lugansk, aflate sub controlul separatistilor pro-rusi, ci si in Rusia, a acuzat oficialul din cadrul SBU.

"Purtam negocieri constant. Am discutat cu cealalta parte in speranta ca acest proces (al schimbului de prizonieri) va fi accelerat", a mai declarat oficialul ucrainean, subliniind ca pentru Kiev "este foarte important sa-i eliberam pe toti".

Rebelii pro-rusi, puternic inarmati, lupta de un an impotriva fortelor nationale ucrainene in regiunile Donetsk si Lugansk, un conflict armat soldat cu peste 6.100 de morti.

Occidentul si Kievul acuza Rusia ca-i inarmeaza si-i sustine cu trupe pe insurgentii pro-rusi, insa Moscova neaga acest lucru, insistand ca rusii care lupta alaturi de rebeli sunt voluntari.