Tensiunile dintre NATO si Federatia Rusa au atins un nivel nemaiintalnit in ultimii ani. Alianta reactioneaza si instaleaza, pentru prima data de la sfarsitul Razboiului Rece, o linie directa de comunicatii cu statul major rus pentru situatii de criza, informeaza Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Intre timp, relateaza Newsweek, Finlanda strange informatii despre cei 900.000 de rezervisti de care dispune.

„NATO si structurile de comanda ale Armatei Ruse au legaturi directe de comunicatii. Atat comandantul fortelor NATO din Europa, cat si presedintele comitetului militar al NATO au autorizatie sa ia legatura direct cu omologii lor rusi”, arata NATO intr-un raspuns la o solicitare adresata de FAS. Canalele de comunicare sunt deschise in permanenta si sunt testate in mod regulat, mai scrie FAS.

Alianta nu a oferit detalii despre momentul in care au fost infiintate aceste linii directe de comunicare. FAS citeaza surse oficiale germane care afirma ca partea rusa ar fi primit numerele de contact saptamana trecuta. Intregul proces este catalogat „secret”. Demersul isi are originile intr-o propunere a ministrului german de externe, care sugera reinstalarea „telefonului rosu” in decembrie anul trecut.

Contextul este cel al inmultirii dramatice a zborurilor militare rusesti in apropiere de spatiul aerian al statelor europene membre NATO. Anul trecut, avioane de vanatoare europene au interceptat de 400 de ori aeronave militare rusesti care zburau fara semnal transponder si care nu s-au identificat la cererea autoritatilor aviatice.

In alta ordine de idei, Finlanda se pregateste pentru „situatii de urgenta” si isi contacteaza rezervistii, relateaza Newsweek. 900.000 de rezervisti vor primi, la inceputul lunii mai, scrisori de la ministerul apararii in care li se explica rolul in caz de razboi. De asemenea, ministerul vrea sa isi actualizeze datele privitoare la rezervistii de care poate dispune. Un purtator de cuvant finlandez a declarat pentru Newsweek ca masura nu are legatura cu „situatia de securitate din jurul Finlandei”.

Tara are 1.300km de frontiera cu Rusia. La sfarsitul lunii aprilie, un obiect subacvatic neidentificat a fost detectat in apele teritoriale finlandeze. Marina Finlandei a lansat atunci mai multe grenade de avertisment. In octombrie 2014, aviatia tarii a anuntat ca isi intensifica patrulele din nord si est, unde au fost inregistrate incidente repetate de violare a spatiului aerian de catre aeronave rusesti.