Un numar de 3.427 de imigranti clandestini au fost recuperati sambata de pe 16 ambarcatiuni din Marea Mediterana de catre misiunea de patrulare maritima a Uniunii Europene, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Fara a fi un record, acest bilant este totusi unul dintre cele mai ridicate pentru o singura zi de cand a pornit valul de refugiati catre Europa.

In alte doua zile foarte incarcate, garda de coasta italiana a coordonat salvarea a 3.791 de refugiati pe 12 aprilie si a inca 2.850 in ziua urmatoare.

In operatiunile de sambata au fost angrenate patru nave ale garzii de coasta italiene, doua ale fortelor navale italiene, doua cargoboturi, doua nave ale politiei de frontiera italiene, doua remorchere si o nava de patrulare franceza.

Refugiatii recuperati de pe mare au fost debarcati in porturile din Sicilia, un numar redus fiind transferati pe insula Lampedusa, cea mai mai apropiata de coastele Africii.

In fiecare zi in porturile italiene sosesc sute de imigranti clandestini proveniti mai ales din tarile africane, dar si din Siria.

Acestia profita de lipsa unei autoritati statale in Libia pentru a pleca din aceasta tara catre Europa traversand Marea Mediterana, de multe ori la bordul unor ambarcatiuni improvizate puse la dispozitie de traficanti.

Starea precara a acestor nave provoaca adesea naufragii, cum a fost cel din noaptea de 18 spre 19 aprilie, soldat cu peste 800 de victime.

In Italia ar putea veni saptamanal pe mare pana la 5000 de migranti dinspre porturile nord-africane in urmatoarele cinci luni daca nu se face ceva in aceasta problema arata o estimare a ministerului de interne din Peninsula. Cifrele, publicate acum 10 zile de ziarul italian Il Messagero si confirmate de o sursa ministeriala, arata ca pana la sfarsitul anului ar putea veni pana la 200.000 de imigranti.