Presedintele german Joachim Gauck s-a exprimat vineri in favoarea acordarii unor despagubiri Greciei, reclamate de Atena pentru distrugerile provocate de nazisti in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, relateaza Reuters, citata de Mediafax.

Joachim GauckFoto: Agerpres/AP

Joachim Gauck, cunoscut pentru luari de pozitie provocatoare in pofida atributiilor sale in special onorifice, a declarat intr-un interviu care va aparea sambata in Suddeutsche Zeitung ca Germania va trebui sa isi asume responsabilitatea fata de Grecia.

"Nu suntem doar oameni care traiesc astazi, in aceasta epoca, ci suntem urmasii celor care au lasat ca mostenire distrugeri in Europa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, inclusiv in Grecia", a spus el.

"Pentru o tara constienta de istoria sa, precum cea a noastra, este just sa se ia in calcul posibilitatea unor despagubiri", a afirmat el.

Grecia reclama Berlinului despagubiri in valoare de 278,7 miliarde de euro, iar unii juristi apreciaza ca aceasta solicitare este intemeiata. Insa, luna trecuta, ministrul Economiei si vicecancelarul german Sigmar Gabriel a calificat aceasta cerere ca fiind "stupida".

Potrivit unor oficiali germani, tara lor si-a onorat deja obligatiile fata de Grecia, prin plata a 115 milioane de marci in 1960.