Moartea lui Freddie Gray, decedat la o saptamana dupa retinerea sa brutala de catre politia din Baltimore (statul american Maryland), este o "omucidere", iar sase politisti sunt anchetati, a anuntat vineri procuroarea din Baltimore, potrivit AFP.

Procuroarea Marilyn MosbyFoto: Captura YouTube

Marilyn Mosby a prezentat in fata presei concluziile unei anchete efectuate asupra mortii unui tanar de culoare, la 19 aprilie, care a provocat revolte violente in acest oras din estul Statelor Unite.

Freddie Gray, in varsta de 25 de ani, a murit pe 19 aprilie, la o saptamana dupa ce fusese retinut de politie. Avocatul familiei a spus ca decesul a survenit din cauza unui traumatism la coloana vertebrala in timp ce se afla in custodia fortelor de ordine.

Tanarul afro-american fusese retinut din motive neclare, pe 12 aprilie, dupa ce a fugit de politie. Nu este clar cand a fost ranit. Politia a deschis o ancheta si a anuntat ca rezultatele vor fi prezentate vineri. Sase politisti au fost suspendati in urma incidentului.

UPDATE: Sase politisti din Baltimore, inculpati pentru crima in cazul decesului lui Freddie Gray

Sase politisti din Baltimore vor urma sa raspunda la mai multe capete de acuzare, intre care pentru ucidere si violente voluntare, in cazul decesului lui Freddie Gray, noteaza Mediafax.

Procuroarea din Baltimore Marilyn Mosby a precizat ca Freddie Gray a fost victima unei rani grave la nivelul gatului dupa ce a fost incatusat in duba politiei. Ea a adaugat ca politistii i-au refuzat ajutorul medical, pe care l-a cerut de cel putin doua ori.

Mandate de arestare au fost emise pe numele a cinci politisti vizati in acest dosar, a spus ea.

Pe langa ucidere si violente voluntare, capetele de acuzare includ agresiune si incarcerare fara un motiv valabil, a anuntat procuroarea in cursul unei conferinte de presa.

Ea a explicat ca medicul legist insarcinat cu dosarul lui Gray considera ca ranile de la coloana vertebrala erau cauzate de faptul ca, incatusata, victima nu a putut sa se protejeze in timpul caderilor in duba politiei.

Freddie Gray nu putea sa respire atunci cand a fost scos din duba, a declarat Marylin Mosby.

Multimea prezenta a aplaudat-o la finalul interventiei sale.

Cei sase politisti vizati au fost deja suspendati, iar justitia federala a deschis o ancheta.

Decesul lui Freddie Gray a provocat manifestatii violente incepand de luni la Baltimore, unde autoritatile au instituit restrictii de circulatie pe timp de noapte.

Mii de politisti si membri ai Garzii Nationale raman mobilizati pe strazile din Baltimore. Manifestatii contra violentei politiei au avut loc si in alte orase din Statele Unite. O suta de manifestanti au fost arestati miercuri la New York.