Alegerile parlamentare britanice din 7 mai reprezinta o bataie de cap pentru institutiile de sondaj, care prezic toate un rezultat foarte strans, dar sunt divizate in ceea ce priveste deznodamantul. Cu atat mai mult cu cat conservatorii, care ar putea obtine cel mai mare numar de parlamentari, ar putea fi privati de victorie printr-o "alianta a perdantilor" condusa de laburisti, scrie AFP.

De notat ca un sondaj ICM realizat pentru The Guardian arata ca 44% dintre telespectatorii britanici considera ca David Cameron a castigat dezbaterea de pe BBC One de joi, in timp ce 38% l-au dat castigator pe Ed Miliband iar 19% pe Nick Clegg.

Vineri, scorurile medii ale celor opt institutii compilate de BBC plasau conservatorii pe primul loc, cu 34%, urmati de laburisti (33%), eurofobii Ukip (14%), liberal-democrati (8%) si Verzi (6%). Nationalistii scotieni de la SNP si galezii de la Plaid Cymru intra la "celelalte partide", cu un total de 6%.

In acest barometru median, variatiile primelor doua partide nu au depasit 1% in patru luni.

Insa cele opt institute urmarite de BBC afiseaza rezultate foarte diferite, cu conservatorii intr-un interval de 27% - 39%, iar laburistii intre 29% si 37%.

Patru institute (ICM, Lord Aschcroft, Com Res si Opinium) au plasat constant conservatorii in frunte; trei (Panelbase, Populus si Mori) au privilegiat laburistii; doua (Yougov si TNS) au plasat ambele partide.

Concluzia pare a fi ca nici conservatorii si nici laburistii nu vor obtine majoritatea absoluta in camera Comunelor, cu 650 de deputati. "Este scenariul cel mai probabil, de 97%", spune Jack Blumeneau, cercetator la LSE.

Incepand cu 8 mai, ar urma ca premierul conservator David Cameron si/sau liderul laburistilor Ed Miliband vor angaja negocieri pentru formarea unei aliante de guvernare cu micile partide.

In acest joc al negocierilor, "laburistii par mai bine plasati", crede Andrew Hawkins (ComRes). "Din cauza ca are mai multi parteneri potentiali, Miliband are sanse mai bune", confirma Laurence Stellings (Populus). "Aritmetica electorala nu este favorabila conservatorilor", spune si Peter Kellner, presedintele YouGov.

Institutele de sondare nu sunt categorice, cu previziuni intr-o marja de eroare de + / - 3%.

Considerate moderat fiabile, dupa fiascoul din 1992 (cand laburistul Neil Kinnock a fost dat castigator, in conditiile in care alegerile au fost castigate de conservatorul John Major), institutele de sondare au avut tendinta pana in 2010 sa supraestimeze laburistii in dauna conservatorilor, dupa cum remarca Tony Travers (LSE).

Dar in 2010, adauga el, sondajele la iesirea de la urne au prezis "cu o incredibila precizie care va fi dificil de repetat" victoria lui Cameron.

Sarcina s-a complicat si din cauza recentei fragmentari a peisajului politic, mult timp bi-partid, explica Simon Hix, expert la LSE.