Nave militare americane au inceput sa escorteze vasele comerciale din SUA care tranziteaza Stramtoarea Hormuz, dupa ce Fortele navale iraniene au capturat un cargobot inmatriculat in Insulele Marshall, informeaza Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Nave MaerskFoto: maerskline.com

"Fortele navale ofera o protectie mai mare navelor sub pavilion american care tranziteaza Stramtoarea Hormuz", a comunicat Comandamentul Central al Statelor Unite.

"Din precautie, pe fondul imprevizibilitatii prietenilor nostri iranieni, am mobilizat forte astfel incat sa putem raspunde daca iranienii decid din nou sa se comporte prosteste", a atras atentia un oficial de la Pentagon.

Cargobotul Maersk Tigris, apartinand companiei daneze Maersk Line si aflat sub pavilionul Insulelor Marshall (republica afiliata Statelor Unite), tranzita Stramtoarea Hormuz pe 28 aprilie. Nave militare iraniene au ordonat echipajului sa se indrepte catre teritoriul iranian. Statele Unite au trimis distrugatorul USS Farragut si un avion de recunoastere in zona dupa ce comandantul navei Maersk Tigris semnalase o situatie de urgenta.

Iranul a promis ca va elibera nava-cargo, la bordul careia se afla inclusiv patru marinari romani, imediat ce armatorul vasului rezolva litigiul pe care il are cu o companie iraniana. Potrivit Organizatiei maritime si portuare din Iran, nava Maersk Tigris a fost capturata in baza unei decizii judiciare din 16 martie, intr-un litigiu privind datorii neachitate intre o companie iraniana si armatorul danez Maersk Line. "Capturarea navei a fost rezultatul unei decizii judiciare pe fondul unei dispute comerciale. Nava va fi eliberata dupa rezolvarea litigiului", precizeaza institutia.

Compania daneza Maersk Line a insistat joi ca echipajul navei Maersk Tigris, din care fac parte si patru marinari romani, sa fie eliberat de autoritatile iraniene, adaugand ca banuieste ca retinerea navei-cargo ar avea legatura cu un dosar judiciar din 2005. Dosarul, referitor la o incarcatura nepreluata din Dubai, s-a prelungit de atunci, iar Maersk acceptase sa plateasca 163.000 de dolari in baza ultimei decizii a instantei de care avea cunostinta. Insa joi compania a aflat de o noua decizie a instantei, care ordona Maersk sa plateasca 3,6 milioane de dolari. "In conditiile in care nu avem detaliile deciziei, nu putem comenta asupra acesteia si nici sa speculam in acest punct asupra optiunilor pe care le avem", a precizat compania daneza.

Echipajul navei Maersk Tigris este format din 24 de membri - patru romani, un bulgar, un rus, 13 cetateni din Myanmar, un ucrainean, un britanic, un polonez si doi cetateni din Sri Lanka.