Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a cerut, joi, reluarea productiei de bombardiere strategice supersonice de tip Tu-160, relateaza agentia rusa Sputnik in pagina electronica, preluata de Mediafax.

Un bombardier Tupolev Tu-95, fotografiat dintr-un avion de vanatoare TyphoonFoto: Royal Air Force

In urma unei vizite la uzina aeronautica de la Kazan, Serghei Soigu a cerut examinarea posibilitatii de reluare a fabricarii bombardierului de tip Tupolev Tu-160 (Blackjack potrivit clasificarii NATO).

"Trebuie sa mobilizam eforturi nu doar pentru mentinerea in stare buna si pentru modernizarea parcului aviatiei strategice, ci si pentru relansarea productiei de bombardiere cu lansatoare de rachete de tip Tu-160", a declarat ministrul rus.

Potrivit lui, este vorba de un "avion unic in categoria sa".

Mai exact, este vorba de cel mai mare si cel puternic supersonic militar dotat cu aripi cu geometrie variabila. Este, de asemenea, cel mai greu avion de lupta din lume. Pilotii l-au supranumit Lebada Alba.

In prezent, armata rusa detine aproximativ 15 aparate de acest tip. Majoritatea dintre aceste aparate sunt in proces de modernizare. Rusia mai dezvolta un bombardier strategic de generatia a cincea, PAK DA, care urmeaza sa efectueze primul zbor in 2019.

Tu-160 atinge o viteza maxima de peste 2.000 de kilometri pe ora si poate transporta pana la 40 de tone de armament: bombe neghidate sau ghidate de diferite calibre (inclusiv nucleare), rachete strategice de croaziera de tip X-55 sau rachete aerobalistice de tip X-15. Autonomia de zbor a bombardierului variaza de la 10.000 pana la 16.000 de kilometri in functie de incarcatura.