Opt persoane de nationalitati diferite au fost inculpate la Marsilia, in sud-estul Frantei, in cadrul unei anchetei privind o ampla retea de trafic cu carne de cal in Europa, a anuntat joi o sursa judiciara citata de Reuters. Cinci dintre aceste persoane au fost incarcerate si trei plasate sub control judiciar. Alti trei suspecti au comparut in fata judecatoarei de instructie Annaick Le Goff, informeaza Mediafax.

Ancheta a fost deschisa in 2013 de Tribunalul de Mare Instanta din Marsilia.

"Aceste persoane au fost inculpate pentru fals si uz de fals, abuz de incredere, escrocherie in grup organizat si inselatorie asupra marfii", a precizat pentru Reuters procurorul Brice Robin. Ele sunt de nationalitati diferite, in special din Franta si Belgia.

Potrivit estimarilor autoritatilor franceze, aproximativ 4.700 de cai care nu dispuneau de certificatele necesare pentru consum uman ar fi fost sacrificati si apoi comercializati pe piata europeana intre 2010 si 2013. Patru sute de pasapoarte pentru cai cu anomalii au fost detectate in Franta.

Potrivit Eurojust, 26 de persoane au fost arestate in Europa vinerea trecuta in urma unei vaste operatiuni la care au participat sapte tari, si anume Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie. Principalul suspect este un cetatean belgian, precizeaza Eurojust pe site-ul sau.

Anchetele sunt efectuate din noiembrie 2012 de un Tribunal de Prima Instanta din Luxemburg si din iulie 2013 de Tribunalul de Mare Instanta din Marsilia. Politia din Kent a deschis de asemenea o ancheta in Marea Britanie.

In total, peste 800 de pasapoarte pentru cai au fost confiscate, dar si medicamente, zeci de microcipuri si material informatic.

Un scandal legat de trafic fraudulos cu carne de cal, comis la scara europeana, a izbucnit deja in 2013, in special in Franta. Ancheta s-a incheiat in noiembrie 2014 cu inculparea a patru persoane, dintre care doi reprezentanti ai societatii Spanghero.