Armata ruseasca ar putea profita de recenta perioada de acalmie din estul Ucrainei pentru a pune bazele unei noi ofensive militare, a declarat comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR) Generalul Philip M. Breedlove joi in timpul unor audieri in Congresul SUA, potrivit Reuters.

Dispozitive militare antiaeriene ruseFoto: mil.ru

Generalul Breedlove a aratat ca, in pofida armistitiului incheiat in februarie, fortele rusesti au incercat sa se "reseteze si repozitioneze", protejand in acelasi timp cstigurile obtinute pe frontul de lupta.

"Multe dintre actiunile lor sunt in concordanta cu pregatirile pentru o alta ofensiva", a declarat generalul NATO.

Intrebat in timpul audierii, comandantul trupelor aliate in Europa a recunoscut ca nu poate prezice urmatoarea miscare a Moscovei insa a caracterizat actiunile sale continue ca "pregatire, formare si echipare pentru a avea capacitatea de a relua ofensiva".

"In trecut, nu au facut eforturi degeaba", le-a spus generalul Breedlove membrilor Comitetului pentru Armata din Senat.

Breedlove a mai afirmat ca Rusia incearca sa isi intareasca controlul asupra luptatorilor separatisti, sporindu-si capacitatea de comanda si control "pentru ca in atacurile anterioare au existat si exemple de dezbinare".

"Vedem un set distinct rusesc de comanda si control in partea estica a Ucrainei", a declarat reprezentantul NATO.

"Comanda si control, aparare aeriana, sprijin pentru artilerie, toate aceste lucruri au crescut (...) transformand separatistii intr-o forta mai coerenta si mai organizata", a adaugat generalul Breedlove.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, care monitorizeaza acordul de incetare a focului, spune ca nivelul violentelor a scazut drastic de la semnarea acordului de pace la Minsk (Belarus) in februarie.

Insa Statele Unite sustin ca Rusia are la ora actuala, la granita, cele mai mari detasamente armate din octombrie si ca a trimis si sisteme de aparare anti-aeriana, la un nivel nemaivazut din august.

SUA au refuzat pana acum sa trimite armament in Ucraina, o miscare care, sustin unii, ar putea ajuta la incheierea conflictului insa oponentii avertizeaza ca acest lucru ar putea duce la o escaladare a violentelor.

Breedlove a aratat ca nicio optiune nu ar trebui indepartata de pe masa, insa ca nu se are in vedere trimiterea in Ucraina a unei puteri militare necesare sa invinga Rusia.

"Ce credem insa este ca ar trebui sa avem in vedere schimbarea calculelor lui Putin. la asta ne uitam acum", a declarat reprezentantul NATO.

Cu toate acestea, Washingtonul este decis sa mentina solidaritatea cu Europa, iar unii dintre liderii europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, se opun inarmarii Ucrainei.

Generalul Breedlove a mai aratat ca Putin este ingrijorat de sanctiunile impuse Rusiei de Occident din cauza implicarii sale in criza din ucraina si ca "asta ar putea afecta modul in care actioneaza in prezent in estul Ucrainei".

"Insa nu avem nicio modalitate de a sti intr-un fel sau altul", a declarat Breedlove.