Liderul opozitiei din Italia, Silvio Berlusconi, a anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice de centru-dreapta, denumita "Partidul italian al libertatii", cu scopul de a se relansa in viitoarele alegeri legislative din Italia, relateaza Reuters.

Intr-un interviu acordat publicatiei La Stampa, Berlusconi si-a exprimat dorinta ca toate formatiunile de dreapta si de centru-dreapta sa se reuneasca intr-un singur partid care sa raspunda la toate cerintele poporului italian.

El a adaugat ca actualul sau partid "Forza Italia" se va contopi cu "Partidul italian al libertatii".

"Toti italienii vor acest partid. Sa dam curs acestui viitor al politicii italiene. Sper ca toata lumea sa adere la aceasta formatiune, fara exceptii", a declarat fostul premier, asigurand ca a strans peste sapte milioane de semnaturi in favoarea alegerilor anticipate, ce se doresc a fi organizate inaintea scrutinului legislativ din 2011.

Timp de trei zile, Berlusconi a sustinut o ampla campanie de mobilizare impotriva lui Prodi, care s-a manifestat in toata Italia si care s-a finalizat duminica.

Aliatii lui Silvio Berlusconi refuza sa intre in noul sau partid

Fostul premier si-a exprimat speranta ca aliatii sai se vor alatura noului partid, in pofida criticilor exprimate de acestia, dupa esuarea incercarii de a rasturna Guvernul lui Romano Prodi.

Politicienii de dreapta au decis, in urma votarii bugetului de joia trecuta, sa nu mai astepte caderea stangii de la putere si sa trateze cu guvernul lui Prodi in legatura cu reformele institutionale, in primul rand legea electorala.

"Nici nu se mai vorbeste despre o noua formatiune", a declara luni Gianfranco Fini, liderul Aliantei Nationale (dreapta conservatoare), al doilea partid ca importanta din tabara dreptei italiene. Fini a criticat modul "confuz" prin care Berlusconi a facut acest anunt, precizand ca partidul sau "nu se va dizolva ca sa intre in noul partid'' al lui Berlusconi.

In prezent, Silvio Berlusconi este liderul partidului Forza Italia, infiintat in 1994, si conduce o alianta a partidelor de dreapta si de centru-dreapta, denumita Casa Libertatii. El si-a exprimat dorinta, dupa pierderea alegerilor din 2006, sa reuneasca intr-un singur partid Forta Italia si Uniunea Democrat-Crestina, cele doua formatiuni de centru-dreapta din Italia.