Incendiul de padure declansat marti in Ucraina in apropiere de fosta centrala nucleara de la Cernobil, teatrul celei mai grave catastrofe nucleare civile petrecut in 1986, era "sub control" miercuri dimineata, au anuntat responsabili ucraineni citati de AFP.

In Romania, ministerul Mediului a anuntat o reuniune a Comitetului de urgenta, de la ora 17.00, pentru a discuta situatia de la Cernobil.

"La ora locala 06,00 (03,00 GMT), frontul de foc era controlat si stopat. Situatia este sub control. Lucrarile de stingere a focului continua", au afirmat serviciile ucrainene de urgenta, intr-un comunicat.

Incendiul a fost anuntat marti in jurul orei locale 12,45 (09,45 GMT) si afecta circa 320 de hectare.

305 oameni au fost trimisi la fata locului, alaturi de zeci de masini de salcare, trei avioane si doua elicoptere, pentru a stapani focul.

Politia a evacuat mai multi locuitori din zona.

"In mai multe sate, in special la Lubianke si Ilintsah, locuiau ilegal persoane. Membrii politiei din zona centrala au evacuat acesti oameni spre un loc sigur. Vitele si bunurile lor au fost de asemenea evacuate", a precizat politia.

Inca de marti, autoritatile au incercat sa ofere asigurari, subliniind ca situatia este sub control si ca nu prezinta niciun pericol.

Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk s-a deplasat si el la fata locului, la circa o suta de kilometri de Kiev, pentru a se intalni cu pompierii.

Chiar daca incendiul nu a fost inca stins, autoritatile spun ca nivelul de radiatii este sub norme.

"Nivelurile de radiatie in Kiev si in regiunea Kiev sunt stabile", au declarat serviciile pentru situatii de urgenta.

Putine informatii au fost divulgate in ceea ce priveste originea eventuala a incendiului.

Ministrul de Interne, Arsen Avakov, a scris pe pagina sa de Facebook ca ipoteza unui incendiu criminal nu este exclusa, fara a oferi insa alte detalii.

Explozia in 1986 a reactorului numarul 4 al centralei de la Cernobil a contaminat o buna parte a Europei, dar in special Ucraina, Rusia si Belarus, pe atunci parti ale URSS.