Ministerul de Interne din Republica Moldova a anuntat ca a fost deschis un dosar penal privind studiile premierului Chiril Gaburici, informeaza Deschide.md. Potrivit publicatiei citate, anchetatorii examineaza cazul din perspectiva unei infractiuni cu privire la confectionarea, detinerea, vanzarea sau folosirea documentelor oficiale false.

Chiril Gaburici, premierul Republicii MoldovaFoto: AGERPRES

Informatia a fost confirmata pentru Deschide.md de ministrul moldovean de Interne, Oleg Balan.

"Pana acum actele de studii au fost examinate in cadrul unui proces penal, astazi, insa, a fost deschisa o cauza penala in baza articolului 361, aliniat 1 din Codul Penal. Pentru ca este vizata o persoana cu functie publica, materialele vor fi transmise si Procuratorii care va decide ulterior cine continua urmarirea penala", a declarat Balan.

Deschide.md aminteste ca, in urma cu o luna, Ministerul de Interne a ridicat de la mai multe institutii de invatamant toate documentele din dosarul de studii al lui Chiril Gaburici.

Chiril Gaburici a declarat anterior, intr-o emisiune televizata, ca a fost inmatriculat la facultate in baza actelor eliberate de scoala din Loganesti, Hancesti. Se stie insa ca, dupa 9 clase, Gaburici a mers la studii la Chisinau, la Colegiul de Microelectronica, de unde a fost exmatriculat deoarece nu a sustinut cateva examene de bacalaureat.

Ulterior, premierul a ajuns la Academia de Studii Economice, iar Ministerul Educatiei a comunicat ca a fost inmatriculat in baza atestatului de scoala medie. Din cauza acestor neconcordante, Ministerul Educatiei a sesizat Procuratura Generala, iar Inspectoratul General de Politie a pornit o investigatie penala si a ridicat de la ASEM dosarul de studii al premierului.