Regele Salman al Arabiei Saudite a schimbat joi mostenitorul la tron, printul Moqren, cu ministrul de Interne, Mohammed ben Nayef, care era pana in prezent al doilea in ordinea succesiunii, anunta palatul regal, citat de AFP.

"Am decis sa acceptam cererea de a fi inlaturat din functia de prin mostenitor", a precizat palatul regal, intr-un comunicat publicat de agentia saudita de presa.

Printul Moqren a fost inlaturat si din postul de vicepremier.

Decretul arata ca printul Mohammed ben Nayef a fost desemnat prin mostenitor, precum si vicepremier. Acesta isi mentine si functia de ministru de Interne.

Printul Moqren, 69 de ani, este cel mai tanar dintre cei 35 de fii ai lui Abdel Aziz, fondatorul regatului saudit. El devenise print mostenitor dupa moartea regelui Abdallah caruia i-a succedat in 23 ianuarie 2015 regele Salman ben Abdel Aziz al-Saud, 79 de ani.

La o saptamana dupa ce a preluat puterea, noul rege a efectuat o importanta remaniere guvernamentala, demitand doi dintre fiii fostului rege Abdallah, fratele sau vitreg decedat la 90 de ani.

Palatul regal a anuntat si numirea ambasadorului la Washington, Adel al-Jubeir, in functia de ministru de externe, in locul printului Saud al-Faisal, care ocupa acest post din 1975.

Numirea printului Mohammed ben Nayef ca print mostenitor ar urma sa intareasca puterea aripii Sudayri din familia regala, care isi pierduse din influenta sub Abdallah.