Operatorii rusi de zbor au piedut controlul asupra navatei cargo fara echipaj uman Progress care ar fi trebuit sa aprovizioneze Statia Spatiala Internationala (ISS) si care urmeaza sa cada pe Terra, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil din cadrul complexului spatial rusesc.

ISSProgres 47Foto: NASA

"A inceput sa cada", a afirmat acest responsabil, sub acoperirea anonimatului, adaugand ca "au inceput reactii total necontrolabile".

Potrivit acestuia, controlorii rusi de zbor incearca inca sa restabileasca legatura cu naveta, dar fara prea mari sperante.

"Este imposibil sa spui exact cand naveta va cadea pe Pamant, depinde de multi factori. Dar caderea se va efectua in conditii necontrolabile", potrivit acestei surse.

Progress M-27M transporta material stiintific si produse de prima necesitate, precum hrana si apa, dar pierderea sa nu va crea probleme pentru cei sase membri ai echipajului ISS, care dispun de rezerve pentru mai multe luni.

Specialistii rusi s-au confruntat cu probleme de transmisie a datelor la putin timp dupa lansarea, marti, a navetei de catre o racheta Soyuz de pe cosmodromul din Baikonur si au decis sa schimbe planul de zbor.

Autoritatile sustineau marti ca Progress isi va putea indeplini misiunea si va andoca la ISS in 30 aprilie.

Urmatoarea nava care va ajunge la ISS este Dragon a societatii americane SpaceX, care va fi lansata din Cap Canaveral in 19 iunie. Aceasta transporta circa 2,2 tone de material stiintific si provizii.

Naveta Progress transporta si o replica a drapelului sovietic ridicat de Armata Rosie deasupra Berlinului in 1945.

Trei sau patru navete cargo Progress sunt lansate in fiecare an. Dupa indeplinirea misiunii, ele reintra in atmosfera si ard deasupra Pacificului.

In 2011, o racheta Soyuz care transporta o naveta cargo similara s-a prabusit in regiunea Altai la putin timp dupa lansare.