Indonezia isi apara dreptul de a executa opt persoane, dintre care sapte straini, in numele "razboiului" impotriva traficului de droguri, in timp ce martori afirma ca detinutii au refuzat sa fie legati la ochi si au cantat in timp ce au fost impuscati, scrie AFP.

Doi australieni, un brazilian, patru africani si un indonezian au fost impuscati la putin timp dupa miezul noptii (17,00 GMT, marti) in penitenciarul de pe insula izolata Nusakambangan, "Alcatrazul indonezian", iar o tanara mama filipineza a obtinut o suspendare in ultimul moment.

Condamnat si el la moarte pentru trafic de droguri, francezul Serge Atlaoui, 51 de anmi, a fost retras de pe lista executiilor saptamana trecuta din cauza unui recurs administrativ in justitie care i-a permis sa obtina o fragila suspendare.

Pentru a protesta fata de executarea unui cetatean al sau, Australia a anuntat rechemarea ambasadorului sau, in timp ce presedintele indonezian, Joko Widodo, a insistat asupra "aplicarii legii" impotriva traficului de droguri, care poate atrage pedeapsa capitala in Indonezia, la fel ca in alte tari din Asia de Sud-Est.

Brazilia si-a exprimat "profunda consternare" dupa executarea cetateanului sau pentru care autoritatile cerusera clementa, afirmand ca era schizofrenic.

Cei opt oameni executati au refuzat sa fie legati la ochi si au cantat inainte de a fi impuscati de un pluton de executie, intr-un luminis din mijlocul junglei, potrivit pastorului care a asistat la executie.

Impotriva tuturor asteptarilor, filipineza Mary Jane Veloso a fost scutita de executie in ultimul moment, dupa ce o persoana suspectata ca a recrutat-o pentru a transporta droguri in Indonezia s-a predat autoritatilor filipineze.

Aceasta decizie a fost primita ca o minune si un dar al lui Dumnezeu de catre filipinezi, dar procurorul general din Indonezia a precizat deja ca e vorba doar de o amanare pentru a permite mai multe investigatii.

"Ducem un razboi impotriva oribilelor crime legate de droguri care ameninta supravietuirea natiunii noastre", a declarat Muhammad Prasetyo.

Intransigent in privinta aplicarii pedepsei cu moartea, presedintele indonezian Joko Widodo a respins intotdeauna cererile de gratiere pentru pedeapsa cu moartea, afirmand ca executiile trebuie aplicate pentru astfel de "crime". O pozitie sustinuta de aproape 85% din populatie, potrivit unui recent sondaj.