Amenintarea comiterii unor noi atentate in Uniunea Europeana impune consolidarea securitatii, dar nu prin reducerea libertatilor civile si nici prin crearea unui "FBI european", afirma Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene (CE), citat de Mediafax. "Nu se pune problema unui ᅡPatriot actᅡ si nici a unui FBI european", subliniaza vicepresedintele CE.

Frans TimmermansFoto: Comisia Europeana

In urma atentatelor de la Bruxelles, Paris si Copenhaga, strategia pentru securitatea interna propusa de catre Comisie prevde crearea unui centru european de lupta impotriva terorismului in cadrul EUROPOL, cu scopul de a oferi statelor membre "un cadru de cooperare", a explicat Timmermans marti, potrivit Le Matin.

"Nu se pune problema unui ᅡPatriot actᅡ si nici a unui FBI european. Nu schimbam dreptul, nici tratatele si nici competentele", a dat el asigurari. "Pentru state, securitatea este nucleul dur al suveranitatii nationale. Lansarea unei dezbateri pe tema competentelor ar fi sterila", a continuat vicepresedintele CE, subliniind ca "obiectivul strategiei propuse de catre Comisie este indepartarea barierelor in vederea unei colaborari mai bune".

- Consolidarea controalelor la frontierele externe

Una dintre solicitarile Frantei este consolidarea controalelor la frontierele externe ale spatiului Schengen de circulatie libera, din care fac parte 22 din cele 28 de state membre UE.

Membrii Schengen reclama totodata un fisier european cu datele pasagerilor companiilor aeriene, similar celui cerut de catre Statele Unite. Proiectul PNR este insa blocat in Parlamentul European (PE), care solicita garantii cu privire la protectia datelor.

- Informare asupra miscarii jihadistilor

Obiectivul acestor doua masuri este obtinerea de informatii despre plecarea unor cetateni europeni suspectati ca vor sa se alature miscarilor jihadiste in Siria si Irak si informarea statelor despre intoarcerea lor.

Controalele sistematice ale cetatenilor europeni sunt interzise prin Codul frontierelor Schengen. "Franta a cerut sa se aiba in vedere amendarea acestei legislatii. Nu este de exclus. Nu la ora actuala. Pentru moment este necesar sa imbunatatim ceea ce exista", a insistat Timmermans.

- Schimbul intre serviciile de informatii

"Este evident ca statele au informatii, prin intermediul serviciilor lor de informatii, dar nu le impartasesc, din cauza lipsei de incredere care domenste intre ele", a deplans fostul ministru olandez de Externe. "Serviciile de informatii practica darea la schimb. Si isi pun intotdeauna intrebarea ᅡoare pot sa am incredere?ᅡ".

"Centrul european de informatii vizeaza sa creeze un spatiu de cooperare intre servicii" in cadrul EUROPOL, a subliniat el. Marea Britanie, Irlanda, Ciprul, Malta, Romania si Bulgaria nu sunt membre Schengen, dar Londra nu se opune acestei cooperari, afirma vicepresedintele CE.

- Tentatia nationala

Frans Timmermans a refuzat sa ofere un calendar. Foaia de parcurs in vederea consolidarii luptei impotriva terorismului, crimei organizate si infractionalitatii cibernetice este supusa aprobarii statelor si PE. "Este necesar sa facem mai multe, dar nu sunt naiv. Acest lucru nu se va intampla maine", a recunoscut el.

Tentatia este mare, la nivelul statelor, sa se adopte masuri nationale. Franta este pe cale sa se doteze cu o lege a informatiilor, criticata intre altii de catre Comisia Nationala Consultativa a Drepturilor Omului (CNCDH), ingrijorata de o deriva catre o "supraveghere generalizata si nediferentiata". Insa Guvernul francez respinge aceasta acuzatie.

Timmermans, care nu a dorit sa comenteze pe tema acestei legi, a amintit ca "CE protejeaza drepturile fundamentale si va asigura aceasta protectie". "Noi intelegem necesitatea consolidarii securitatii in Franta, dar este necesar sa verificam ca masurile sa fie proportionale cu amenintarea la adresa securitatii", a insistat el.

"Alegerea este in mana statelor. Fie avem un sistem unic pentru toti, fie avem 28 de sisteme diferite. Pentru a asigura o protectie mai buna, este mai bine sa avem un sistem unic european", a subliniat vicepresedintele CE. "Incercam sa ajutam statele sa coopereze mai bine. Putem sa ducem calul la adapat, dar nu-l putem obliga sa bea apa", a mai spus Frans Timmermans.