Numarul victimelor cutremurului din Nepal ar putea ajunge la 10.000, a declarat marti primul ministru, in timp ce locuitorii, frustrati de raspunsul lent al guvernului, sapa cu mainile goale in incercarea de a gasi in viata persoanele apropiate ingropate sub daramaturi, scrie Reuters.

"Guvernul face tot ce poate pentru operatiunile de salvare", a spus premierul Sushil Koirala, inainte de a adauga: "Este o provocare si un moment foarte dificil pentru Nepal."

Ajutoarele internationale au inceput in sfarsit sa ajunga in tara cu 28 de milioane de locuitori, la trei zile dupa cutremurul cu magnitudinea de 7,9 care a avut loc sambata, dar distributia acestora este lenta. Potrivit ministerului de interne, numarul confirmat al mortilor este de 4.349, inregistrandu-se peste 7.000 de raniti.

Koirala nu a precizat pe ce isi bazeaza estimarea, dar guvernul a explicat ca inca stabileste contacte cu unele regiuni izolate.

"Numarul victimelor ar putea ajunge la 10.000 deoarece informatii din sate izolate lovite de cutremur inca sunt asteptate", a spus el.

Natiunile Unite spun ca 8 milioane de oameni au fost afectati de cutremur si ca 1,4 milioane au nevoie de hrana.

Cel mai mare cutremur care a lovit Nepalul in ultimii 81 de ani a declansat o uriasa avalansa pe muntele Everest in care si-au pierdut viata cel putin 17 alpinisti si ghizi.