Ministerul rus de Externe a solicitat luni Poloniei explicatii in legatura cu decizia de a interzice accesul pe teritoriul sau grupului de motociclisti rusi Lupii Noptii, apropiat presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza BBC News Online.

Lupii Noptii si Vladimir PutinFoto: youtube.com

"Cerem explicatii din partea autoritatilor poloneze si condamnam fermitate actiunile lor", se arata intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe, citeaza Mediafax.

Luni, granicerii polonezi nu le-au permis motociclistilor ultranationalisti din cadrul grupului Lupii Noptii sa intre pe teritoriul Poloniei. Acestia din urma intentionau sa refaca catre vest drumul Armatei Rosii spre Berlin.

Dupa ce autoritatile poloneze le-au refuzat accesul, motociclistii rusi s-au intors in Belarus.

Planul clubului de motociclisti ultranationalisti de a reface catre vest drumul Armatei Rosii spre Berlin a fost denuntat ca "provocator" de premierul polonez Ewa Kopacz, iar vineri, Ministerul de Externe de la Varsovia a interzis accesul motociclistilor in tara, o decizie care a generat nemultumiri la Moscova.

Calatoria - "Catre Berlin", o trimitere la strigatul de lupta al Armatei Rosii, potrivit site-ului clubului - a inceput sambata - pe un traseu de peste 6.000 de kilometri, prin Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria - si urma sa se incheie in capitala Germana pe 9 mai.