In anul ce a trecut de la liberalizarea regimului de vize de catre Uniunea Europeana, peste jumatate de milion de cetateni moldoveni au intrat in spatiul Schengen, inclusiv cei din regiunea transnistreana, a declarat ministrul Afacerilor Externe de la Chisinau, Natalia Gherman, citata de Unimedia.

Republica Moldova si UEFoto: Wikipedia

Riscul migrational din partea Republicii Moldova ramane sa fie in continuare unul mic, a sustinut aceasta.

Republica Moldova este prima tara din Parteneriatul Estic care beneficiaza de acest drept.

Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa tinute de catre ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman, si de seful Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, Pirkka Tapiola, cu ocazia implinii unui an de la liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetatenii moldoveni.

"Solicitarile pentru pasapoartele biometrice sunt in crestere, inclusiv pentru cetatenii din stanga Nistrului. 75 mii cetateni rezidenti transnistreni au aplicat si au primi pasaportul biometric", a declarat Gherman.

Din 28 aprilie 2014, cetatenii moldoveni pot calatori fara vize pe un termen de 90 de zile pe parcursul a sase luni in toate statele membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Irlandei, plus statele membre Schengen care nu fac parte din UE - Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein.

Acestia insa nu au dreptul de munca, studii si reintregirea familiei. Beneficiaza de acest regim doar detinatorii pasapoartelor biometrice.

Republica Moldova incepuse negocierile cu UE privind liberalizarea regimului de vize la 15 iunie 2010, la mai putin de un an dupa venirea la guvernare a actualei aliante pro-europene.