Polonia isi va incheia in 2008 misiunea militara din Irak, unde are desfasurati in acest moment circa 900 de soldati, a anuntat sambata noul ministru polonez al Apararii, Bogdan Kilch, citat de AFP.

"Pot sa afirm ca in 2008, anul viitor, contingentul militar polonez din Irak va fi retras", a declarat Kilch pentru postul de radio public Jedynka. Noul guvern polonez, condus de liberalul Donald Tusk, a fost anuntat ieri la Varsovia.

Ministrul apararii a precizat ca detaliile acestei retrageri vor fi anuntate vinerea viitoare, cand seful executivului va prezenta in fata Parlamentului marile linii ale guvernarii sale.

Partidul liberal Platforma Civica (PO), care a castigat alegerile legislative anticipate din Polonia de la 21 octombrie, a promis o "retragere rapida" a armatei poloneze din Irak. PO a invins detasat formatiunea conservatoare Dreptate si Justitie a fratilor Kaczynski, la putere in ultimii 2 ani.

Cu 209 mandate din totalul de 460 ale Seimului, liberalii nu dispun insa de majoritatea parlamentara, astfel incat Donald Tusk a decis sa se alieze cu partidul taranist de centru PSL, condus de Waldemar Pawlak. Cele doua formatiuni dispun impreuna de 240 de mandate.