Guvernul german era la curent cu riscurile legate de survolarea estului Ucrainei inainte de prabusirea avionului Boeing al Malaysia Airlines si nu a informat companiile germane aeriene, a scris duminica presa germana, potrivit AFP.

298 de pasageri si membri ai zborului MH17, dintre care doua treimi erau olandezi, au murit in 17 iulie dupa ce avionul Malaysia Airlines a fost doborat de o racheta in timp ce survola aceasta zona de razboi.

O telegrama diplomatica emisa de ministerul german al Afacerilor Externe cu cateva zile inainte de aceasta tragedie caracteriza situatia "preocupanta", in conditiile in care un avion militar fusese doborat in aceasta zona la peste 6.000 de metri altitudine, potrivit radio-televiziunilor WDR si NDR si cotidianului Suddeutsche Zeitung.

In ziua prabusirii Malaysia Airlines, "trei aparate ale Lufthansa au survolat de asemenea zona, unul dintre ele cu doar 20 de minute inaintea zborului MH17", subliniaza SZ, intr-un articol publicat luni.

"In mod normal, companiile aeriene ar fi trebuit sa fie informate imediat in cazul schimbarii situatiei in materie de securitate (...) Or, acest lucru s-a intamplat doar dupa prabusirea MH17", scrie ziarul german.

Ucraina si Statele Unite afirma ca avionul a fost doborat de o racheta sol-aer furnizata de Moscova separatistilor pro-rusi. Rusia neaga si acuza fortele ucrainene.

Autoritatile olandeze sunt insarcinate cu ancheta privind cauzele accidentului si ancheta penala privind responsabilitatea catastrofei.