Sub presiunea creditorilor, UE si FMI, si a partidelor de opozitie din interiorul Greciei, ministrul de interne a declarat ca "daca este necesar", noi alegeri generale ar putea fi convocate pentru a permite poporului sa se pronunte asupra politicii guvernului stangii radicale, potrivit Agerpres.

"Cei care isi imagineaza ca actualul guvern este o paranteza... gresesc; poporul a votat (recent) si, daca este necesar, o va face din nou", a declarat Nikos Voutsis, in noaptea de vineri spre sambata, in timpul unei dezbateri aprinse in Parlament asupra decretului privind transferul fondurilor organismelor publice la Banca Greciei, o masura adoptata pentru a contracara penuria finantelor publice, noteaza France Presse.

Partidele de opozitie, in special dreapta Noua Democratie si socialistii PASOK, au calificat decretul ca "anticonstitutional" si au acuzat guvernul ca taraganeaza negocierile cu creditorii, cu riscul de a aduce vistieria statului "in impas".

Nikos Filis, purtator de cuvant al grupului parlamentar al stangii radicale SYRIZA, la putere de trei luni si care inca se bucura de o mare popularitate, a dat asigurari ca "guvernul nu doreste alegeri anticipate sau referendum".

"Ne dorim un compromis cu creditorii asupra problemelor economiei, dar in cazul in care opozitia cere legitimitatea acestui acord de catre popor, nu ne temem (de alegeri)", a subliniat el.

Zona euro si-a exprimat vineri "ingrijorarea asupra progreselor limitate in discutiile cu Grecia" in legatura cu plata ultimei transe de imprumut de 7,2 miliarde de euro, dupa o reuniune a ministrilor de finante (Eurogrup)