Aproximativ 220 de fabrici de confectii s-au inchis in Bangladesh si aproape 150.000 de locuri de munca au disparut dupa ce tragedia de la Rana Plaza a aratat conditiile de munca precare din industrie si a declansat un val de controale, scrie Reuters.

Cladirea Rana Plaza in 2013 dupa prabusireFoto: Wikipedia

Peste 1.100 de muncitori au murit cand cladirea s-a prabusit in 2013, obligand marii retaileri internationali sa asigure siguranta lucratorilor lor din Bangladesh, al doilea mare exportator de confectii din lume dupa China.

De atunci, industria ce valoreaza 24 de miliarde de dolari anual a fost in centrul unor verificari masive, peste 2.000 din cele 3.500 de fabrici exportatoare fiind inspectate de guvern la initiativa retailerilor.

Transparency International Bangladesh (TIB) afirma ca multe fabrici au fost inchise din cauza ca nu s-au mai incadrat in masurile de siguranta sporite si nu au asigurat conditii mai bune de munca sau din cauza ca nu au mai avut comenzi.

Organizatia a desfasurat, intre aprilie 2014 si martie 2015 un studiu ce arata ca rata de inchidere a fabricilor a crescut de patru ori fata de anul anterior iar pierderile de locuri de munca s-au triplat.

„Fabricile, in special cele de marime medie si mica s-au inchis in aceasta perioada din cauza anularii comenzilor sau pentru ca nu s-au incadrat in cerintele legale”, a explicat directorul executiv al TIB, Iftekhar Uzzaman.

„Ne temem ca, daca acest proces va continua, pana la 700.000 de lucratori ar putea ramane fara loc de munca”, a adaugat acesta.