Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble a dat de inteles sambata ca Berlinul se pregateste de un posibil faliment al Greciei, facand o paralela cu planul secret de reunificare a Germaniei in 1989, informeaza Reuters.

La o intalnire cu jurnalistii dupa reuniunea tensionata a ministrilor de finante pe tema situatiei Greciei, Schaeuble a fost intrebat daca ministrii eurozonei lucreaza la un „Plan B” in caz ca negocierile privind finantarea Atenei dau gres.

„Nu ar trebui sa intrebati politicieni responsabili despre alternative”, a raspuns Schaeuble, adaugand ca oricine poate sa-si foloseasca imaginatia pentru a-si da seama ce poate sa se intample.

El a dat de inteles ca daca ar raspunde afirmativ la intrebarea privind pregatirea unui „Plan B” – adica ce s-ar face daca Grecia ramane fara bani si nu-si poate plati datoriile – ar putea declansa panica.

Ca sa-si explice pozitia, ministrul german de finante a facut o paralela cu faptul ca planul de reunificare din 1989 al tarii sale a trebuit tinut secret in faza initiala.

„Daca atunci un ministru in functie – am fost unul dintre ei – ar fi spus dinainte ca avem un plan de reunificare, probabil ca lumea intreaga ar fi spus: Germanii au luat-o raza de tot”, a explicat Schaeuble.

La intalnirea de vineri Grecia a fost aspru criticata ca trage de timp in privinta reformelor ce ar debloca banii din partea finantatorilor internationali, desi Atena ramane rapid fara fonduri.

Ministrul de finante al Sloveniei a sugerat la acea intalnire ca, din cauza ca negocierilor tin de trei luni dar nu ajung la niciun rezultat, poate ca ministrii din zona euro ar trebui sa inceapa discutarea unui Plan B: ce se intampla daca Grecia da faliment.