Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 a avut loc vineri in Noua Zeelanda, a fost resimtit pe teritoriul intregii tari si a provocat panica in zona de langa epicentru, dar nu a provocat victime sau pagube majore, relateaza Mediafax, citand News.co,.au. Catalogat "puternic" de catre GeoNet, cutremurul a avut loc la 35 de kilometri nord-vest de Kaikoura, pe Insula Sudica, la o adancime de 76 de kilometri. Serviciul local de monitorizare GeoNet a anuntat ca seismul a avut magnitudinea de 6,3 si a fost resimtit in intreaga tara, dar ca nu este susceptibil sa fi provocat pagube importante, avand loc la mica adancime.

Un oficial local, citat de postul TVNZ, a declarat ca a fost resimtit ca o succesiune rapida de doua miscari telurice, catalogand-o pe cea de-a doua drept "zdruncinatura cea mare". Sediul Consiliului Districtual Kaikoura a fost evacuat ca masura de precautie, dat nu a fost avariat, a precizat Stuart Grant, directorul executiv al Consiliui.

Managerul unui magazin din oras, James Hills, a declarat ca seismul a trantit obiecte de pe rafturi si a provocat panica in randul clientilor, care s-au precipitat afara din cladire. A fost "o miscare de panica. Totul cadea de pe rafturi", a spus el. "Au fost pagube mici, sigur", a adaugat el.

O locuitoare de la Christchurch a descris seismul drept "cel mai lung cutremur pe care l-am simtit vreodata de cand locuiesc in Christchurch".

Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 a avut loc joi in regiune, resimtit puternic la Wellington.

Nouua Zeelanda, care se afla in zona in care se intalneasc placile tectonice australiana si a Pacificului, parti ale Centurii de Foc, inregistreaza anual pana la 15.000 de cutremure.