Fostul director CIA, generalul de patru stele David Petraeus, fost comandant al fortelor americane in Irak si Afganistan, a fost condamnat la plata unei amenzi de 100.000 de dolari si la doi ani inchisoare cu suspendare pentru scurgeri de informatii catre amanta sa, relateaza Mediafax, citand Euronews. Generalul in retragere, in varsta de 62 de ani, care a fost considerat un potential candidat la presedintie, a prezentat scuze intr-un tribunal din Charlotte, in statul North Carolina, dupa ce a pledat vinovat, in urma unei intelegeri cu procurorii.

Procurorii au cerut sa i se aplice o amnenda in valoare de 40.000 de dolari, dar judecatorul a apreciat ca este necesar ca aceasta sa aiba o valoare mai mare pentru a fi "punitiva".

Petraeus a "comis o eroare de judecata grava, dar necharismatica", a apreciat judecatorul federal David Keesler.

Fostul comandant a recunoscut ca i-a dat informatii amantei sale, Paula Broadwell, ofiter in cadrul Armatei americane de Rezerva, care scria o biografie a ofiterului de rang inalt.

In apararea sa, avocatul lui Petraeus a spus ca nicio informatie clasificata nu a fost facuta publica.

Potrivit unui document judiciar, Petraeus i-a acordat acces lui Broadwell la dosare clasificate in 2011, inainte sa devina director al Agentiei Centrale americane de Informatii (CIA).

Cunoscute sub numele de ¬black books¬, aceste dosare contineau informatii clasificate, inclusiv identitatile unor ofiteri sub acoperire, coduri de incriptare a unor texte, strategii de razboi, capabilitati in domeniul informatiilor, negocieri diplomatice si informatii de la reuniuni ale Consiliului pentru Securitate Nationala (NSC) de la Casa Alba.

Petraeus, care a fost comandantul fortelor Statelor Unite in razboaiele din Irak si Afganistan, a demisionat de la conducerea CIA in 2012, dupa dezvaluirea relatiei sale extraconjugale.

La plecarea de la tribunal, el le-a multumit celor care l-au sustinut. "Astept cu nerabdare sa trec la urmatoarea etapa din viata mea", a spus el, citat de BBC.