Doi ostatici occidentali detinuti de al-Qaeda, un american si un italian, au fost ucisi din greseala in cadrul unei operatiuni a fortelor speciale americane la granita pakistano-afgana, in timp ce o alta operatiune a permis eliminarea purtatorului de cuvant al retelei extremiste, americanul Adam Gadahn, a anuntat joi Casa Alba, citata de AFP.

Presedintele Barack Obama, care urmeaza sa sustina o conferinta de presa, isi "asuma deplina responsabilitate a acestor operatiuni", a precizat presedintia americana, in acest comunicat.

"Vreau sa imi exprima durerea si condoleantele familiilor celor doi ostatici - un american, Warren Weinstein, si un italian, Giovanni Lo Porto - care au fost ucisi intr-o maniera tragica in timpul unei operatiuni americane antiteroriste", a declarat presedintele, intr-o scurta alocutiune la Casa Alba.

Warren Weinstein, care lucra pentru un ONG cu scopuri umanitare, a fost rapit de al-Qaeda in 13 august 2011 in Pakistan, Lahore. Lo Porto disparuse in Pakistan in 2012.

Pe baza elementelor serviciilor de informatii, SUA a apreciat ca "era vorba de o baza al-Qaeda, ca nu exista niciun civil in locatie si ca prinderea teroristilor nu era posibila", a explicat Obama.

Potrivit Wall Street Journal, operatiunea a fost efectuata cu drone.

"Imediat ce am determinat cauza mortii lor, am ordonat ca existenta acestei operatiuni sa fie declasificata si sa fie facuta publica", a precizat presedintele.