O extindere a Uniunii Europene nu este planificata pentru urmatorul deceniu, cel putin, dar negocierile cu tarile interesate vor continua, a declarat comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, in cadrul unui forum la Berlin, relateaza joi agentia de presa Ukrinform, citata de Agerpres.

Johannes HahnFoto: Hotnews

In urmatorii 10 ani nu vor exista primiri in UE', a declarat comisarul european, adaugand ca 'din cauza circumstantelor" admiterea in UE in aceasta perioada este 'nerealista'.

Cu toate acestea, a explicat el, 'aceasta nu inseamna ca UE nu va purta negocieri' in perioada respectiva cu tarile interesate.

Hahn a subliniat ca tarile candidate 'trebuie sa se apropie din punct de vedere economic pentru ca cetatenii nostri (din Europa) sa fie pregatiti pentru un astfel' de proces. Deocamdata, a indicat comisarul european, sondajele arata ca, in prezent, in niciuna din tarile membre UE nu exista o majoritate care ar pleda pentru extindere.

'Trebuie sa actionam in asa fel incat toata lumea sa inteleaga ca noul membru este unul foarte valoros si nu doar unul de cheltuieli suplimentare', a evidentiat acesta.

In acest sens, reprezentantul Comisiei Europene si-a exprimat speranta ca Serbia va reprezenta un 'nou capitol' in perioada urmatoare de extindere a UE.

'Mi-as dori sa se deschida un capitol nou, de exemplu, cu Serbia pentru ca in perioada urmatoare sa putem primi noi membri', a spus el. UE anuntase anterior ca intentioneaza pana la sfarsitul acestui an sa inceapa negocierile privind statutul de membru al Serbiei.