Marina americana a anuntat miercuri ca a reusit un test de realimentare cu combustibil in zbor a unei drone, o premiera care creste potentialul de utilizare al avioanelor fara pilot, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aflat in zbor de-a lungul coastei de est a SUA, prototipul X-47 al Marinei americane s-a apropiat de un avion de realimentare si a reusit sa se conecteze cu acesta pentru a primi 1,8 tone de carburant, a precizat Marina militara a SUA.

"Manevra este o provocare si pentru avioane din cauza preciziei necesare" pentru conectarea dispozitivului de realimentare, a subliniat Marina SUA.

X-47 este un prototip de drona "invizibila" pentru portavioane, care a dovedit in 2014 ca dronele de acest tip pot ateriza aproape la fel ca aparatele clasice.

Informatiile obtinute ar urma sa fie folosite la fabricarea unui avion fara pilot pentru portavioane, noteaza AFP. Mai multe firme americane sunt in cursa pentru constructia aparatului, dar programul este intarziat de un dezacord intre Congres si fortele navale americane in privinta viitoarelor misiuni ale acestuia.

Marina este in primul rand interesata de o drona de informatii, capabila sa ramana mai multe ore in aer pentru a aduna informatii. Congresul insa ar prefera o drona ofensiva, capabila sa transporte bombe sau rachete pe distante foarte lungi.

Miza este puterea de a lovi tari precum China, care sunt pe cale sa introduca sisteme de aparare cu rachete sofisticate pentru a impiedica portavioanele sau alte nave militare sa se apropie prea mult de tarmurile lor, noteaza Reuters.

X-47 este dotat cu un motor cu reactie, are o anvergura de 19 metri si o lungime de 12 metri.