Turcia a anuntat miercuri seara rechemarea pentru consultari a ambasadorului sau in Austria pentru a protesta impotriva recunoasterii simbolice de catre Parlamentul de la Viena a genocidului comis de Imperiul Otoman in timpul Primului razboi mondial, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Declaratia parlamentului austriac a creat efecte negative permanente in prietenia si relatiile dintre Turcia si Austria. Turcia a decis sa-si recheme ambasadorul pentru consultari", a indicat Ministerul turc al Afacerilor Externe.

Cu doua zile inainte de data la care sunt comemorate masacrele din 1915, Parlamentul austriac a tinut miercuri un minut de reculegere in memoria genocidului armean, o premiera in aceasta tara fosta aliata a Imperiului Otoman si unde acest termen nu a fost niciodata folosit oficial.

In comunicatul sau, Turcia a respins "comportamentul tendentios" al deputatilor vienezi si abordarea lor "discriminatorie", denuntand o "insulta adusa poporului turc".

Turcia neaga categoric ca Imperiul Otoman a organizat masacrarea sistematica a populatiei armene in timpul Primului Razboi Mondial si nu este de acord cu folosirea termenului de "genocid" utilizat de Armenia, numerosi istorici si alte circa 20 de tari, printre care Franta, Italia si Rusia.

In ultimele zile, Turcia, mostenitoare a Imperiului Otoman din 1923, a reactionat vehement la declaratiile Papei Francisc, care a vorbit pentru prima data despre "genocidul" armenilor, si a Parlamentului European, care a cerut Ankarei sa recunoasca acest genocid.

Drept reactie, Ankara si-a rechemat deja ambasadorul la Vatican.