Presedintele islamo-conservator al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denuntat miercuri actiunile Statului Islamic din Siria si Irak, catalogand gruparea jihadista drept "un virus" distructiv pentru comunitatea musulmana, scrie AFP.

"Statul Islamic este un virus conceput pentru a diviza si distruge comunitatea musulmana. O strategie internationala este esentiala pentru eradicarea miscarii. Chiar daca am reusi sa distrugem Statul Islamic, un alt grup va aparea sub un alt nume", a declarat Erdogan.

Turcia a fost de multe ori criticata in ultimele luni pentru ca nu se implica suficient in lupta impotriva jihadistilor, care ocupa o mare parte din teritoriile siriene si irakiene de-a lungul frontierei de sud.

Regimul turc a fost in mod repetat acuzat de sprijinirea celor mai radicale grupari rebele ostile presedintelui sirian Bashar al-Assad, inclusiv Statul Islamic. Ankara a negat acuzatiile.

Sub presiunea criticilor primite de la aliatii sai occidentali, Turcia a inasprit recent controalele de la frontiera in incercarea de a stopa fluxul de luptatori straini, in special din Europa, care se alatura gruparilor jihadiste.