Presedintele armean a anuntat joi a este gata sa inceapa normalizarea relatiilor cu Turcia, la doua luni dupa ce a retras din parlament acordurile de pace, acuzand o lipsa de vointa politica la Ankara pentru incheierea a ostilitatilor, care dureaza deja de 100 de ani, relateaza Reuters.

Serzh Sarksyan a declarat ca nu ar trebui sa fie puse preconditii la restartarea procesului de pace si ca nu va insista ca Turcia sa recunoasca ca a comis genocid.

"La sfarsitul zilei vom stabili relatii normale cu Turcia si stabilirea acestor conditii normale ar trebui sa se faca fara preconditii", a declarat Sarksyan unui grup de jurnalisti straini.

Armenia, o tara cu o populatie de 3,2 milioane de persoane, a semnat in octombrie 2009 cu Turcia acorduri pentru stabilirea de relatii diplomatice si pentru deschiderea granitelor terestre, insa acordurile s-au miscat foarte greu prin parlamentele ambelor tari, fiecare tara acuzand-o pe cealalta ca incearca sa rescrie textele si sa stabileasca noi conditii.

Acordul ar putea aduce castiguri economice imense pentru Armenia si sa imbunatateasca dosarul Turciei de candidat la UE precum si pozitia sa strategica in Caucazii de Sud.