Rusia dimineaza bugetul alocat programului spatial cu mai mult de o treime in urmatorii 10 ani din cauza crizei economice cu care se confrunta tara, Moscova vazandu-se nevoita sa renunte la planurile de proiectare a unei rachete lansatoare "ultra-grea", relateaza Reuters.

Racheta AngaraFoto: Ministerul rus al Apararii

Explorarea spatiala reprezinta un subiect de mandrie nationala in Rusia, acest sentiment fiind inradacinat in "cursa spatiala" din timpul Razboiului Rece, apogeul fiind succesul cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, primul om in spatiu. Cu toate acestea, presedintele Vladimir Putin sustine ca are planuri pentru relansarea programului spatial.

Rusia intentioneaza sa isi dezvolte propria statie spatiala pana in 2023, insa constrangerile economice se acutizeaza.

Un purtator de cuvant al agentiei spatiale federale Roscosmos a declarat ca bugetul planificat va fi redus cu 35% pana la 2 trilioane de ruble (37,76 miliarde de dolari), o taiere de peste 850 miliarde ruble.

Guvernul rus a diminuat cheltuielile planificate pentru cele mai multe sectoare economice in contextul in care tara se indreapta spre recesiune, lovita de sanctiunile occidentale motivate de criza din Ucraina si de diminuarea pretului titeiului, principalul sau produs de export, la nivel global.

"Din cauza crizei, (...) mai multe proiecte de cercetare, inclusiv lansarea rachetelor ultra-grele, vor fi scoase din program", a declarat reprezentantul Roscosmos.

Constructia noului cosmodrom Vostochny, in estul indepartat al tarii, platforma de lansare spatiala care ar urma sa inlocuiasca cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, a fost inca de la inceput de probleme.

Agentia de stiri TASS informeaza, citand oficiali din cadrul serviciilor de securitate, ca in jur de 50 de milioane de ruble au fost furate din proiect de la inceperea lucrarilor in 2011.

Potrivit Interfax, 20 de muncitori de pe santierul cosmodromului au intrat in greva foamei dupa ce nu si-au mai primit salariile timp de cateva luni. Disputa salariala nu a fost solutionata desi muncitorii au cerut direct ajutorul presedintelui Putin in timpul sesiunii de audientei nationale desfasurate saptamana trecuta.