Mii de functionari din administratiile locale portugheze au manifestat miercuri la Lisabona pentru a cere revenirea la saptamana de munca de 35 de ore, fata de regimul de 40 de ore in vigoare in prezent, scrie AFP.

Circa 5.000 de oameni veniti din diferite regiuni ale Portugaliei s-au adunat in fata ministerului de Finante, potrivit estimarilor sindicatului, care cere de asemenea demisia guvernului de centru dreapta si stoparea politicilor de austeritate.

"35 de ore pentru toti", "Guvernul afara" si "Avem drepturi", au scandat manifestantii.

Sub asistenta internationala pana in mai 2014, Portugalia a fost nevoita sa faca economii importante pentru a-si aduce deficitul public la 4,5% din PIB anul trecut, fata de 11,2% in 2010.

Pe langa trecerea la saptamana de lucru de 40 de ore, functionarii au suferit si importante taieri de salarii, dar guvernul a relaxat usor politicile de austeritate, recent, odata cu apropierea de alegerile parlamentare din toamna.

La jumatatea lunii martie, sindicalistii au organizat o greva de 24 de ore care a perturbat functionarea a numeroase servicii publice, in special scoli, spitale si tribunale.