Ucraina renunta la numele sovietic pentru cel de al Doilea Razboi Mondial - "Marele Razboi Patriotic" - si intentioneaza sa adopte floarea de mac, un simbol britanic pentru sacrificiul uman in timp de razboi, pentru a marca 70 de ani de la victoria aliatilor asipra Germaniei naziste, relateaza Reuters. Totodata, Kievul isi va coordona calendarul ce cel al aliatilor europeni, adaugand in randul sarbatorilor nationale ziua de 8 mai, cunoscuta in Occident ca Ziua Victoriei in Europa. Autoritatile de la Kiev incearca sa rupa prin astfel de actiuni traditiile de origine sovietica, miscare ce va deranja, cu siguranta, Moscova.

Macul, simbol al victimelor razboiuluiFoto: britishlegion.org.uk

Modificarile, anuntate miercuri de premierul ucrainean Arseni Iatseniuk, marcheaza o incercare a Kievului de a se distanta de festivitatile in stil sovietic, planificate la Moscova pentru ziua de 9 mai, in contextul in care conflictul continua din estul Ucrainei intre trupele guvernamentale si separatistii pro-rusi.

Un decret semnat de presedintele Petro Poroshenko stabileste 8 mai ca zi de reconciliere intre ucrainenii care au luptat doar impotriva nazistilor si cei care, dupa razboi, au continuat sa lupte impotriva conducerii sovietice.

Ucraina va marca Ziua Victoriei pe data de 9 mai cu propriul sau mars al veteranilor organizat la Kiev dar si prin actiuni in alte orase importante.

Kievul, impreuna cu majoritatea guvernelor occidentale, boicoteaza festivitatile organizate la Moscova pentru marcarea victoriei in al Doilea Raboi Mondial, din cauza rolului jucat de Rusia in conflictul din estul Ucrainei.

Kievul a anuntat ca planifica operatiuni extinse de securitate, ce implica mii de politisti din intreaga tara, pentru a preveni atacuri ale separatistilor sau ale agentilor rusi in timpul festivitatilor.

Iatseniuk a incurajat populatia sa poarte o floare de mac in timpul festivitatilor anuntate, descriind floarea drept "un simbol european".

"Lasati ca toate celelalte panglici sa fie purtate de Federatia Rusa care sustine ca Rusia a castigat al Doilea Razboi Mondial", a declarat Iatseniuk.

Felul in care Iatseniuk s-a exprimat a aratat clar ca sprijina propunerile de a se renunta la numele sovietic "Marele Razboi Patriotic" pentru a descrie conflictul cu Germania nazista, pentru care occidentalul foloseste al Doilea Razboi Mondial.

Simbolul macului rosu, numit de britanici "remembrance poppy" (macul amintirii), a fost initial folosit de grupurile de veterni din Marea Britanie si aliatii sai din Commonwealth, inclusiv Canada, Australia si Noua Zeelanda, pentru a onora victimele razboiului dintre 1914-1918. Insa utilizarea sa a fost extinsa pentru a comemora soldatii ucisi in toate conflictele armate de dupa 1914, inclusiv din cel de al Doilea Razboi Mondial.

Miscarea este parte a unui cadru mai larg de modifcari luate de conducerea pro-occidentala de la Kiev pentru a curata Ucraina de vestigiile ocupatiei sovietice.

Mai multe monumente ale fondatorului statului sovietic, Vladimir Lenin, au fost demolate sau vandalizate iar numele sovietice ale unor strazi, care elogiaza eroi sovietici, sunt schimbate in mai multe localitati din tara.