Compania de consultanta Gallup a publicat saptamana aceasta un sondaj in care evalueaza opinia publica din 135 de tari fata de performantele liderilor a cinci puteri mondiale actuale: SUA, UE, Germania, Rusia, China. Sondajul arata cum a fost perceputa conducerea acestor puteri mondiale in ultimii 8 ani, arata in care tari cei cinci liderii sunt mai populari si in care mai putin populari si se uita si la modul in care sunt vazuti in unctele "fierbinti" de pe glob: Grecia, Afganistan, Irak si Ucraina.

Sondaj GallupFoto: Gallup

Pentru al doilea an consecutiv, conducerea americana are cea mai ridicata cota de popularitate din cele 5 puteri vizate. Cota medie de popularitate a conducerii SUA in 2014 in 135 de tari si regiuni a fost de 45%, apropiat de cele 46 de procente obtinute in 2013.

Conducerea Germaniei si cea a Uniunii Europene vin puternic din urma cu cote medii de popularitate de 41%, respectiv 39%.

Se pastreaza o distanta destul de mare intre esantionul celor 3 si leadership-ul Chinei si al Rusiei. Cota medie de popularitate a conducerii chineze a fost stabila intre 2013 si 2014 - la 29%.

Desi conducerea Rusiei a avut o vizibilitatea mai mare in 2014 fata de anii anteriori, din cauza Jocurilor Olimpice de la Soci si a crizei din Ucraina, cota de popularitate ramane scazuta - 22%.

  • Puncte cheie identificate din raport:

Potrivit raportului, cota medie de popularitate a conducerii americane a fost in mare parte stabila in timpul mandatelor lui Barack Obama, fiind totodata, printre cea mai buna din lume, prin comparatie cu conducerea Rusiei, Chinei, a Uniunii Europene si a Germaniei, in ultimii doi ani fiind cea mai buna.

In timp ce cota medie de dezaprobare (de 27%) este la un nivel ridicat pentru administratia Obama, ramane totusi sub cotele inregistrate in timpul administratiei lui George W. Bush.

Rusii au dat conducerii americane si cele europene cele mai mici note.

Rusia este singura tara a carei conducere are cota medie de dezaprobare (36%) mai mari decat cea medie de popularitate (22%).

Intre 2013-2014, popularitatea administratiei germane a crescut cu 10% in peste 11 tari. Noua dintre acestea sunt tari membre UE, iar lista include toate tarile care au semnat acorduri de bailout, cu exceptia Greciei.

Totodata, popularitatea conducerii chineze a inregistrat scaderi semnificative in 9 tari, si imbunatatiri importante in alte 4 tari. Rusia conduce topul tarilor in care conducerea chineza este bine vazuta, cota de popularitate fiind de 42%.

Popularitatea unei administratiei este considerata un mecanism de "soft power", termen ce descrie capacitatea unei tari de a face alte tari sa coopereze cu ea, nu pentru ca trebuie, ci pentru ca asta vor sa faca.