Kazahstanul respinge ideea propusa luna trecuta de presedintele Vladimir Putin privind crearea unei monede unice in interiorul Uniunii Economice Eurasiatice, formata de Moscova cu foste republici sovietice, a anuntat miercuri un inalt oficial kazah, citat de AFP.

"Astfel de chestiuni nu sunt in discutie. Kazahstanul are o pozitie ferma si clara, care exclude posibilitatea unei monede unice interne", a declarat ministrul adjunct al Economiei, Timur Jaksilikov.

Uniunea Economica Eurasiatica a fost creata oficial la inceputul anului, pe baza zonei de liber schimb care reunea Rusia, Belarus, Kazahstan si Armenia.

Vladimir Putin a emis ideea unei monede unice comune la finele lui martie, cu ocazia unui summit trilateral cu omologii sai kazah si belarus, la Astana.

Raspunsul lui Timur Jaksilikov intervine in conditiile in care relatiile economice dintre Kazahstan si Rusia, in mod traditional cel apropiat aliat al sau, s-au racit.

Astana a suspendat in martie, pentru 45 de zile, importurile de petrol si benzina din Rusia, pentru a-si proteja mai bine piata interna amenintata de caderea rublei, care face produsele rusesti mai ieftine.