O miscare a sustinatorilor presedintelui rus Vladimir Putin a lansat marti un saptamanal satiric unde apar caricaturi si texte care ironizeaza Occidentul. Publicatia a fost prezentata ca o replica a saptamanalului francez Charlie Hebdo.

Prima editie a 'Charj i Pero' ('Sarja si Pana'), un saptamanal gratuit de patru pagini interzis tinerilor sub 18 ani, este "in intregime consacrat evenimentelor din Ucraina", a declarat Valeri Zaborovski, purtatorul de cuvant al miscarii "Anti-Maidan", la prezentarea publicatiei, scrie AFP.

Miscarea Anti-Maidan reuneste mai ales cluburi de motociclisti, sportivi si fosti combatanti din Rusia. Ea a fost creata pentru a contracara o ipotetica ridicare a fortelor de opozitie similara celei din Ucraina, unde regimul prorus al presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici a fost inlaturat in urma cu un an, dupa manifestatii in masa organizate in piata Maidan din Kiev.

"Toti autorii si-au dat caricaturile si textele gratuit", a precizat Zaborovski in timpul primei distribuiri a ziarului in fata Centrului cultural ucrainean, pe o strada din centrul Moscovei.

"In Ucraina, ca si in Occident, exista o vasta campanie rusofoba. Dar, din partea noastra, din partea artistilor, nu exista o riposta la aceasta campanie", a explicat caricaturistul Mihail Serebriakov, care a desenat prima pagina a publicatiei satirice. Una dintre caricaturi ii infatiseaza pe presedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron si pe cel canadian Stephen Harper care isi inchid ochii si gura.

Un mic text scris dedesubt explica: "Noi am decis in Occident ca toata agresiunea vine de la Moscova. Gura si ochii nostri sunt inchise, iar asta nu este vina noastra. Tu, Moscova, esti foarte rea, nu este nimic mai nobil ca Occidentul. Ucraina o stie".

Viitoarea editie a publicatiei va fi consacrata "coloanei a cincea", expresie prin care Kremlinul si sustinatorii sai desemneaza opozitia din Rusia.

Fortele pro-Kremlin au condamnat ferm publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed de saptamanalul francez Charlie Hebdo, tinta a unui atac jihadist in ianuarie, la Paris, in care au murit 17 oameni.